Velvet - Modern Design Fremsnakk

Velvet

Her står døren alltid åpen

Midt i Sandnes sentrum finner du den unike butikken til Hildegunn. Her står døren alltid åpen, selv når vi besøkte henne i 5 minusgrader ligger teppet ute som en rød løper til kundene hennes. Kjente slagere fra 70 og 80 tallet spiller over høyttalerne, og Hildegunn synger med. Det er mandags morgen, men kundene er allikevel på plass. Hun møter alle med et stort smil, og praten sitter løst.

Velvet er en butikk med en herlig balanse mellom gjenbruk og nytt. Det første som møter oss i butikken er nye klær fra en herlig kombinasjon av lokale designere og kvalitets merker med fokus på plagg som kan brukes år etter år.

«Det å investere i kvalitets plagg, som vi kan ta frem år etter år er bærekraftig. Gjerne da basic og tidløse plagg, så kan vi heller kjøpe et trendplagg litt rimeligere som en absolutt må ha, for å supplere med»

Et minne som sitter godt

Hildegunn kaller seg selv kremmerbarn, familien hennes drev skobutikk i Langgata før. Her startet interessen hennes for å drive butikk. Fasinasjonen for gjenbruk, tekstiler og gamle ting har hun hatt så lenge hun kan huske, og det er spesielt et minne som sitter godt hos Hildegunn.

- Jeg var 5 år, og fikk gå bort på Fretex alene. Butikken lå da i 3. etg i bankbygget på ruten. Da jeg kom opp alle trappene og gikk inn i butikken, var det som føltes som endeløse glassmonter med hatter, slør, knipplingshansker, og masse annet krimskrams. Jeg var helt fortrylla!

Dette minnet har preget Hildegunns liv, og ubevist har dette vært spiren til hennes store drøm, drive sin egen gjenbruksbutikk.

Hos Hildegunn er kundeservicen i hovedfokuset. Hun springer frem og tilbake mellom samtalen vår, hjelper kundene og ønsker velkommen. Ingen kommer inn i butikken uten å bli møtt med et smil og en behjelpelig velkomst.

Kunde, Ine Beate G. (til venstre) betaler til Hildegunn (høyre) FOTO: Modern Design

Litt lenger inn i butikken

Da vi tar oss lengre inn i butikken, kommer vi til gjenbruksdelen, her bugner det av møbler, klær, vesker og interiør. Jeg blir med en gang dratt mot et lekkert sett som henger blant klærne. Det er et unikt retro 90-tall sett med bukse og topp.

Et flott kino-sett FOTO: Modern Design

- åh det kino-settet er bare så lekkert!

Hildegunn er tilbake, og det er tydelig at hun har utrolig mye kunnskap om tingene i butikken.

- Kino er et lokalt merke fra Sandnes, de hadde butikk her nede i Langgaten på 90-tallet. Du vet, Sandnes hadde mye lokalt håndverk

Før i tiden

Videre forteller hun at produksjonen av møbler, klær og sko før ble produsert med høy kvalitet.

- Alt ble laget for å vare i generasjoner. Generasjonen over meg spinket og sparte for å kjøpe en sofa til en hel månedslønn, og hadde ikke råd til å bytte den ut fordi den gikk ut av motebildet. Det var en annen tid da, velferden har endret forbruket vårt.

Planen til Hildegunn var egentlig å bli flymekaniker, men det var frisørutdannelsen hun tok. Frisør jobbet hun med i mange år, men tankene hennes om den store lidenskapen forsvant aldri. Det å kunne jobbe med interiør, gjenbruk, lage og fikse ting, være rundt mennesker, og ha sin egen butikk. Konseptet håndplukket gjenbruks butikk kombinert med gode kvalitets klær, sko og vesker ble en realitet. At Velvet skulle ligge i Langgata var heller ikke tilfeldig, og Hildegunn gikk i familiens fotspor. Til og med lokalene hun leier er gamle lokaler i Langgata som hun (sammen med huseier) er opptatt av å bevare.

Stylet med gjenbruk

At Hildegunn er en driftig dame er det ingen tvil om. Restaureringen av butikk lokalene sto hun for selv, all butikkinnredning og belysning er gjenbruk. Det setter et koselig, og personlig preg på butikken hennes. Dette er bærekraftige valg som tas av Hildegunn, men som ikke er like synlige som varene kundene handler.

At kjærligheten for gjenbruk er sterkt tilstede hos Hildegunn er det ingen tvil om. Når jeg spør henne om hun har en favoritt ting i butikken er svaret rask

- ja, men den har jeg akkurat tatt hjem!

Hun snakker om en grønn velursofa, som flere har etterspurt om å kjøpe. Men ifølge Hildegunn har den aldri vert til salgs.

- men skal jeg måtte velge en ting i butikken nå, må det være denne lampen.

Hun viser oss en lekker lampe som står midt i butikken blant flere lamper og interiørartikler.

- Jeg har en forkjærlighet til gamle lamper, men også sko! Det sitter i meg fra jeg var liten.

Velvet - Grønn favorittlampe
Den grønne favorittlampen til Hildegunn FOTO: Modern Design

Skattejakten har blitt en hobby som hun aktivt dyrker. Hun reiser rundt for å lete etter skattene. I tillegg til å reparere, maler og redesign tingene hun finner.

- Jeg kaster ingenting, jeg ser verdi og nye bruksmuligheter med det meste. Om det er en fordel er jeg litt usikker på.

Sier hun med latter i stemmen, og legger til at hun liker å kalle seg selv en skort-snobb, fremfor en skrotnisse. (Vi elsker betegnelsen!).

Hildegunn har 5 ansatte i alderen 18 til 50+. Hun ser store fordeler med aldersspennet.

- Vi har mye å lære av hverandre og inspirerer på forskjellige nivå.

Respekt og rom for ulikheter setter hun høyt. Det er viktig at de ansatte har takhøyde for å være seg selv på jobb. Hun mener dette gjenspeiler et godt og trygt arbeidsmiljø. I et langt yrkesliv har Hildegunn lært seg at service er nr 1. Gir du kundene dine god service er de fornøyde og kommer tilbake sier hun, og legger til at å følge med på utviklingen vi er i også er viktig.

Det å drive noe, er ikke en 8-4 jobb, men for Hildegunn har det blir en livstil.

- Det er helt magisk å få jobbe med sin egen lidenskap. I dag morres når jeg kom inn i butikken, slengte jeg jakken på disken og sier til meg selv: åååå.. jeg elske å vær her!

«Jeg kommer aldri til å slutte å jobbe, det gir meg energi. Dere kommer til å finne meg her langt over pensjonsalder. Er det noe jeg har lært i livet er det å gjøre meg selv lykkelig, og ikke alle andre. MEN er jeg lykkelig, blir de rundt meg også det.»

Kloke ord, fra en kunnskapsrik og driftig dame. Vi takker for besøket, åpenheten og kunnskapsdelingen Hildegunn byr på! 

Vi heier på deg!

Lignende innlegg

Kapselgarderobe

Få bedre oversikt og bruk av garderoben din.
Vi møtte Marianne Veiby som gir deg tips på hvordan du kan bruke klærne på en bærekraftig måte.

Modern Design vinterhår

Siste nytt

Meld deg på, slik du får siste nytt rett i innboksen din.