Brennende lidenskap for å redusere plast-i-havet

Langs den idylliske Jærkysten finner vi den lille plassen Vigrestad. Der har bestekompisene Mathias, Tobias og Elias vokst opp, og vært vitne til den stadige økningen til plast som kommer inn på strendene. De er tre unge gutter og har en brennende lidenskap for å redusere plast-i-havet.

«Kun 6% av plasten i havet er synlig»

Det vil si at 94% av plasten i havet synker til buns (fakta fra WWF)

Guttene forteller at de alltid har hatt lysten på å skape noe ut av plasten de har vært vitne til som flyter opp fra sjøen.

Ideen om å lage mobildeksler kom i 2019, mobildeksel er noe de fleste har brukt for, til mobilene sine. Guttene sin drøm gikk i oppfyllelse, og det første dekselet ble lagt ut for salg i desember 2019.

Miljøprotectors

Miljøprotectors

Målet vårt er å bidra med å tømme havet for plastikkavfall og belyse dette alvorlige problemet. Vi tror at et plastikk-fritt hav er oppnåelig, men det vil kreve hardt arbeid og engasjement fra oss alle. Ved å kjøpe et produkt fra oss bidrar du med å rydde opp plastikkavfall som ellers kunne ha blitt værende i sjøen i årevis og skadet det mangfoldige dyrelivet vi er så heldige å ha i havene våre.

www.Miljoprotector.com

Et lite rom i garasjen

Her har guttene verkstedet sitt på 15 kvm. Verkstedet er på gården der Mathias bor, og her har guttene tilbrakt timevis med arbeid, for å finne frem til de perfekte blandingene for å utvikle dekslene best mulig.

«Det blir mye prøving og feiling, men vi har kommet frem til en perfekt kombinasjon av forskjellige typer plast, som gjør at dekselet vårt gir den perfekte og ultimate kvaliteten»

Dollyrope og syrekanner

Den plasten som er mest attraktiv for dem er fiskegarn, blåser, syrekanner og hummer kurver. De kan fortelle meg noe så provoserende som at «dollyrope», det oransje fiskegarnet som hører til trålebåter. Er designet for å ryke av fra fiskebåtene og synke til havets bunn. Heldigvis er ikke dette tillatt å bruke i Norge. Allikevel er det dette som dominerer store deler av plasten som reker inn til land langs kysten. Dette oransje fiskegarnet plukker guttene mye av langs Jærkysten, og drar god nytte av i produksjonen sin.

Guttene bruker timesvis på strandrydding

Vi plukker alltid med oss alt plasten vi finner, så sorterer vi heller ut det vi ikke kan bruke til dekslene når vi kommer hjem.

«Plasten må være passelig bøyelig, en bruskork blir for hard for eksempel. Vi har testet ut utallige kombinasjoner»

De eksperimenterer hele tiden på nye kombinasjoner. Slik at de kan blande inn annen type plast, eller bruke mer av plasten de har funnet.

«Ingen plast går til spille! Vi sparer på det meste her på lageret! Vi kan alltids få brukt for det til nye og fremtidige prosjekter».

Miljøprotectors - mobildeksel, på en stein ved havet

Her gjør de alt selv

Når jeg spør dem om de står alene for all produksjonen, er svaret konkret «ja».

«Vi gjennomfører alt i alle ledd, fra det å hente inn plasten, til å sende dekslene til kunden».

Ved oppstart av konseptet, undersøkte de hvilke maskiner og utstyr de hadde behov for å lage mobildeksler av plast.

«Vi fant konkret det vi trengte, så søkte vi til Solo fondet om penger, og fikk innvilget 50 tusen kroner. Dette var nok til å dekke kjøp av maskiner og det utstyret vi trengte».

(Solofondet er en stiftelse som har som formål å inspirere og hjelpe aktive og engasjerte ungdommer for ideer, aktiviteter og prestasjoner til beste for dem selv eller andre ungdommer).

Guttene forteller de har mulighet til å produsere 12 deksler i timen, men så kommer henting av plasten, pussingen av dekslene etter de kommer ut av presse maskinen, så skal de pakke og sendes.

Slik ser det ut når dekslene kommer ut av støpemaskinen vår.

Tjener ingen penger

I dag er det ikke noe business for guttene. Dette er ren lidenskap, og de tre deler et høyt engasjement for å rydde strendene og minske plast-i-havet problemet verden står over. Det lille guttene får inn går rett tilbake til reinvestering i bedriften, for å utvikle seg videre slik at flere folk kan kjøpe mobildekslene.

«Når du kjøper et telefondeksel fra oss kan du være sikker på at det er laget av 100% plastavfall fra havet. Hvert kjøp bidrar med å rydde opp plastikkavfall som ellers kunne ha blitt værende i sjøen i årevis og skadet det mangfoldige dyrelivet vi er så heldige å ha i havene våre»

Guttene tenker bærekraft i alle ledd

De viser meg sendingspakken de bruker, som er laget av 100% nedbrytbart materiale. De beskriver det litt som bioposene vi bruker i kildesortering, og skulle den havne i naturen, brytes det helt ned.

Når jeg spør dem om hva vi som bedrift og frisør bransjen generelt kan gjøre for å minske plast problemet svarer de: «Resirkulerbar plast er viktig, og at dette kastes i riktig boss, så her kommer kildesorteringen inn».

Guttene er klare i talen på hvordan de ønsker å redusere plasten i havet, «kast bosset i bosset! Dette er det vanskeligste for folk å få til, utrolig nok! Ta også med det du ser i naturen, og kast det i bosset».

«Vi er ikke miljøaktivister, men velger og bruker tiden vår til å bidra til problemet med å redusere plast-i-havet»

«Videre synes vi at folk skal bli med å gjøre noe med plast problemet, alle har et ansvar. Ikke bare snakk om det, det kan fort bli tomme ord.»

Hva skjer videre?

Når jeg snakker med guttene glemmer jeg fort at dette er tre unge gutter. De har så flotte meninger og verdier som det er verd å lytte til. I tillegg har de massevis av kunnskap om temaet. Jeg er interessert i å vite hva de ønsker å gjøre etter siste året på videregående. 

«Vi skal alle tre i militæret. Så skal vi studere videre etterpå. Hva vi skal studere har vi ikke helt bestemt oss for, men at det blir noe innenfor fokus på miljø skal du ikke se bort ifra».

Inspirasjon fra Elon Musk

Jeg spør de om de kunne dele en middag med hvem som helst, levende eller død hvem hadde dette vert? Alle tre er raske og synkroniserte i svaret:

«Elon Musk! Han er en stor inspirasjon. Vi har alle lest boken hans, og synes han poengterer bra ting. Eksempelvis skal du ikke starte prosjekter uten å ha passion på temaet, eller om du trenger motivasjon for å gjennomføre noe, skal du ikke bruke tid på dette».

Jeg blir utrolig inspirert av disse guttene. Det å vokse opp langs strendene. Være vitne til økningen av plast. Og i så ung alder starte på dette prosjektet som setter lys på at vi må gjøre noe med plastforbruken vår.

Hvert minutt ender minst 15 tonn med ny plast opp i havet, og mengden bare øker for hvert år, 80 prosent av søppelet som havner i havet kommer fra aktivitet på land.

Guttenes råd når du skal plukke plast på strendene:

  • Ta med kniv eller tang, ofte henger ting fast, og det kan være fordel å ha mulighet til å skjære opp slik du får det løst.
  • Se mellom store steiner her er det mye boss som samler seg.
  • Gå også på steder som ikke er de vanlige tur stiene. Her kan du finne overaskende mye.

Oppfordring

Søndag 25.04.21 har vi i Modern Design oppfordret alle våre ansatte til å plukke en pose boss i sitt nærmiljø. Bli med du også! Sammen kan vi gjøre en forskjell.

Modern Design vinterhår

Siste nytt

Meld deg på, slik du får siste nytt rett i innboksen din.