Kapselgarderobe

Kapselgarderobe

Det viser ifølge undersøkelse at vi bruker ca.20 % av innholdet i garderoben vår. Det betyr at 80 % av klær og sko blir så å si aldri brukt. Så hvorfor har vi så mye, men bruker så lite?

Jeg står ofte med følelsen at jeg aldri har noe å ha på meg, selv om skapet mitt er fullt av klær. Det er klær på gjesterommet, soverommet, i gangen og på boden.

Men jeg trenger mer, vil ha noe annet, noe nytt, noe like kult som jeg nettopp så på Instagram. Så kommer jeg på den ene genseren som kan ligne litt.

Det er da det blir hektisk, tiden forsvinner fra meg på desperat jakt etter den ene genseren som jeg vet jeg har, men ikke aner hvor er. Jeg finner alt annet, til og med klær som jeg ikke husker å ha kjøpt, hvor prislappen fortsatt henger på. Det blir kaos over alt.

Som person elsker jeg system og orden, jeg får hvilepuls og indre ro av oversikt, men kan plutselig befinne meg fortvilet i et rot uten system. Uansett hvor mange ganger jeg rydder i skapene med brettekanter og fargesortering så ender jeg opp i det samme mønsteret.

Så hvordan få en fungerende oversikt å ikke minst bruke det man har i garderoben?

Vi møtte Marianne Veiby som ga oss svaret.

Marianne Veiby

Jobber som Stylist i Modern Design og har over 28 års erfaring i bransjen. I tillegg er hun frisør, mote og trend ekspert, makeup artist og tilbyr både farge analyse og personlig shopping.

Marianne jobber til daglig i en av våre salonger i Sandnes og er med i Team Modern Design som kurser internt og eksternt. Hun er også ansvarlig for makeup undervisningen på Makeup-artist kurset til Frisørinstituttet  

Ved bruk av sosiale medier eksponeres vi med endeløse reklame hver dag!

Vi blir fristet i alle kanaler og et kjøp har heller aldri vært så enkelt. «kjøp her» eller «legg til handlekurv» ligger tilgjengelig på alle sider. Det viser seg at dersom vi eksponeres med innhold av samme kategori i snitt 7 ganger, så resulterer dette i at vi handler. Så hvordan kan vi unngå å bli fristet? 

Ved å være bevisst og ha oversikt over hva du har kan du unngå dette. Marianne har noen gode tips som får deg til å tenke deg om to ganger før du investerer i et nytt plagg, sko eller en veske.

Hva er en kapselgarderobe

I en kapselgarderobe deler du klærne dine inn i kapsler. Du velger selv hvordan og hvor mange kapsel du ønsker, men mange velger å ha etter kapsler etter sesong. Da har du vår, sommer, høst og vinter som er 4 kapsler. Det betyr at du har bare en kapsel synlig i garderoben din.

De andre kapslene er pakket bort, å du slipper å lete gjennom alle de bakerste hyllene. Da er det kun de klærne du bruker, og setter sammen på ulike måter.

Hovedpoenget er å ha oversikt, ved å ha færre plagg fremme vil du bruke garderoben din på en mer bærekraftig måte. Hele konseptet med kapselgarderobe er å ha kvalitetsplagg som du er glad i og kan kombineres til det uendelige.

Hva er fordelen?

Først og fremst er det for å få oversikt, bedre plass og få et litt mer bevisst forhold til garderoben din. Når du har færre plagg og oversikt over det du har, kan det være lettere å bruke det du har i klesskapet og i tillegg se hva du mangler. Du vil til enhver tid vite hva du har og kan planlegge potensielle innkjøp som gjør at du igjen kan unngå bomkjøp. Gjemt kan ofte bli glemt, så da kan det være ekstra hyggelig å pakke frem igjen favoritter. Litt som å shoppe i sin egen garderobe

Du bestemmer selv hva du ønsker å beholde i din kapsel, og hvor mange kaspdel du deler det inn i, noen plagg er gjerne med deg i alle kapsler mens noen går du lei og kan dermed gi det bort.

Når du skal sortere i kapsler tenkt gjennom og vær ærlig med deg selv og garderoben din, når brukte du plagget sist, hva er det du liker med plagget. Du kan ta opp et og et plagg og spør deg selv disse tingene:

Er du redd for å kvitte deg med klær som du kanskje angrer på? Pakk de vekk til neste sesong og når du pakker dem opp stiller du  igjen de samme spørsmålene. Da kan du plutselig være klar for å gå videre.

Å gi dem bort til noen som har bruk for de. 

Det kan også være en fin måte å spare på enkelte ting for å kunne arve dem bort ved en senere anledning.

Modern Design vinterhår

Siste nytt

Meld deg på, slik du får siste nytt rett i innboksen din.