Paraben kjemisk formel

Hva er Parabener?

Paraben kjemisk formel

Du har sikkert hørt ordet parabener og at det er noe vi bør unngå.

Men hva er parabener?

Parabener er en betegnelse på en rekke kjemiske stoffer vi bruker som konserveringsmidler. (Konserveringsmidler er kjemiske forbindelser som hindrer eller begrenser biologisk aktivitet som bakterievekst og eller fremvekst av mugg)

Så parabener blir tilført som konserveringsmiddel i kosmetikk og kroppspleieprodukter, legemidler og næringsmidler for å øke holdbarheten på produktene.

Så hvorfor er det så mye snakk om parabener og at vi bør unngå dette?

Parabener har evnen til å binde seg til cellenes østrogenreseptorer og på en slik måte kunne gi de samme effektene som naturlige østrogener (kvinnelige kjønnshormoner).

Så det som blir sagt og skrevet er at parabener kan være hormonforstyrrende eller hormonhermende og kan endre balansen i hormonsystemet. Stoffene kan ha sammenheng med enkelte kreftformer som brystkreft, prostatakreft, testikkelkreft og skjoldbruskkjertelkreft.

Men flere studier viser imidlertid at parabenene er meget svake hormonhermere. De er mellom tusen og en million gang mindre virksomme enn naturlige østrogener. (folkehelseinstituttet) www.fhi.no

Slik unngår du parabener:

– Se etter svanemerkede produkter. Disse har vært gjennom en omfattende helse- og miljøsjekk og inneholder verken parabener eller andre hormonforstyrrende stoffer.

– Se etter produkter anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kriterier for innholdsstoffer og er i tillegg parfymefrie.

– Velg produkter anbefalt av Grønn Hverdag. De inneholder ingen parabener eller hormonforstyrrende stoffer, og heller ingen andre stoffer som organisasjonen vurderer som helse- og miljøbelastende.

Kilde: Grønn Hverdag

Men et lite men her! Kosmetiske produkter som inneholder andre konserveringsmidler enn parabener er ikke nødvendigvis tryggere i bruk. Omtrent alle kosmetiske produkter er tilsatt et eller annet konserveringsmiddel. Uten konserveringsmidler er det meget stor mulighet for oppvekst av bakterier i produktet.

Modern Design vinterhår

Siste nytt

Meld deg på, slik du får siste nytt rett i innboksen din.