Mann i hatt - Haga Hats

Håvard Haga driver en av Norges få hattemakeri

Haga Hats - Håvard Haga
Foto: Tim Harris
Haga Hats logo

100% Handmade

Mitt mål er å aldri lage nøyaktig samme hatt to ganger, og jeg vil alltid bruke bærekraftige materialer. Slik at du kan bruke den stolt, vel vitende om at du har en unik hatt som gjenspeiler din flotte personlighet. 

www.hagahats.com

Hadde ingen erfaring fra før

For 10 år siden kjøpte Håvard sin første symaskin. Den gang var det et resultat av at han var på jakt etter den perfekte jeansen til seg selv, og slik lærte han seg å sy.

En «skill» man må ha som hattemaker. Ellers hadde Håvard ingen bakgrunn i faget når han etablerte «HagaHats» i 2018, men beskriver at med en stor porsjon tålmodighet og vilje (les; stahet) til å få det til.

«Når jeg spratt opp en gammel Borsalino hatt for rundt 2,5 år siden, så tenkte jeg at - jo, dette skal jeg prøve å bli god på, og kanskje få til en liten business rundt».

Med 60-70 tallet som største inspirasjon

Likevel er det musikere fra 60 – 70 tallet som er Håvards største inspirasjon.

«Uansett, det handler ikke utelukkende om hatten, men altså stilen og den generelle estetikken fra de nevnte tiårene».

Selv om han er inspirert av 60-70 tallet, beskriver han seg selv som en minimalist, og “less is more” betyr mye for han. Han beskriver stilen på denne tiden som eksentrisk, skarp, “dandy”, western-inspirert, og balanserte mellom “ikke for mye, og ikke for lite”.

«Mitt design skal harmonere med “officer” jakker, ofte sett på Jimi Hendrix, flared jeans, brosjer, skarpe dresser, chelsea boots, dobbeltspente frakker – blant annet. Men skal selvsagt også kunne brukes av mennesker med en helt annen stil, som de gjør. Samtidig kan jeg tenke at hattene skal kunne harmonere med tidløs og minimalistisk design, alt fra eksempelvis en lenestol til arkitektur».

Nåtidens motebilde

Når jeg spør han om han blir inspirert av nåtidens motebilde, sier Håvard at det kommer an på. Det er alt etter moteserien eller bildene, men at han ser mer på gamle bilder til fordel for nye.

Haga Hats
Christian Navarro
Haga Hats
Foto: Antoine Spignardo

Hattene til Håvard er costume made til hver enkelt kunde.

«Jeg prøver å se for meg vedkommende med en type hatt, og farge, ut fra stilen til personen»

Ofte begynner de med å se på bilde av andre hatter eller en spesiell type stil sammen.

«I tillegg får jeg ofte litt kreativ frihet til å teste ut ting, men det er alltid kunden som til slutt bestemmer hvordan hatten skal bli. Da deler vi bilder underveis i prosessen, og gjør siste justeringer etter kundens ønske».

Kvinne med hatt og kamera - Haga Hats
Foto: Rune Soltvedt Hår og Makeup: Modern Design (Kristine Årsvold) Produsent: Cathrine Aase Walberg

En hatt for generasjoner

«En hatt har gjerne ikke samme bruksslitasje som et par boots, så det er nok enklere å få den til å vare lenger. Men med det sagt, så jobber jeg med såpass høy kvalitet i materialene, at ja, den kan vare i generasjoner, med litt kjærlighet.»

«En hatt i bever-filt, som jeg jobber med, beholder fasongen sin år etter år, den tåler vann og med en god børste og litt fint sandpapir, så fjerner man støv og flekker enkelt. Jeg tror også at når man investerer i en skikkelig hatt, så tar man såpass godt vare på den, og det hjelper jo på varigheten»

Håvard forteller at han tilbringer mye tid i studioet sitt og når han kommer inn i en flow, kan han fort glemme tid og sted

Haga Hats workshop
Foto: Joakim Mangen

Kun kvalitets materiell til produksjonen av hattene sine.

Holdningen hans til bærekraft er å benytte de beste materialer under produksjonen. Primære materialer er bever-filt, svettebånd i skinn og silke som brukes til lining. Alt dette er naturmaterialer.

«Jeg tror at når man bevisst velger å handle klær og tilbehør som enten er skreddersøm eller mer kostbart, så tar man bedre vare på produktet. Kjøper man i tillegg tidløs design, så har man mindre behov for å bytte det ut når trender endrer seg. Alt dette påvirker inn i tematikken bærekraft».

Han syns vi i Norge burde handle mindre. 

Selv sier Håvard at han er bevisst på bærekraft når han handler klær og accessories.

«Når man virkelig må kjøpe noe, så gå for god kvalitet. En bestemt type snitt eller fra en designer som man vil støtte. Om det koster mer enn “fast-fashion”, så tenker jeg det er bra, og de fleste av oss tar nok da bedre vare på produktet».

Videre sier Håvard at det er viktig å finne sin egen stil, fordi da blir man ikke like påvirket av trender – som er skapt for at vi skal bruke penger. Han snakker om trendplaggene som er «hippe» en halv sesong, og etter det går man lei av produktet. Dette er lite bærekraftig, synes han.

Du kunne delt en middag med den du måtte ønske, levende eller død, hvem hadde du valgt og hvorfor?

«Skulle gjerne hatt blant annet Brian Jones, Jimi Hendrix og Jim Morrison rundt samme bord haha. Men - jeg velger Hedi Slimane. Jeg har enormt stor respekt for han, og jeg vet vi deler den samme fascinasjonen for 60-70 tallet, Chelsea boots og spesielt musikk».

Videre beskriver han at drømme kunden hans er Keith Richards og hans favoritt stilikon er Brian Jones.

Håvard Haga portrett
Foto: Stig Jarnes

Det kom til et punkt

Før interjuvet mitt med Håvard, skulle jeg aldri trodd at han før har jobbet i reklamebyrå, og drevet eget reklamebyrå.

Men det kom til et punkt for han, der han hadde behov for en forandring.

At det ble hattemaker er egentlig like mye tilfeldig som at han ønsket seg en fot i moteverden, men på hans egne premisser.

Med hans fascinasjon for 60-70 talls stil, Chelsea boots, frakker, hatter, tilbehør, og at han har mange idoler fra den tiden, i tillegg til å være godt forankret i musikken i nevnte tiårene.

I tillegg til dette ville han ha et eget lite “kunstprosjekt”, der han hadde kontrollen over alt sammen, fra produksjon, tempo, valg av materialer, kuratering av Instagram etc.

Mann spiller gitar iført hatt
Foto: Stig Jarnes

Vi i Modern Design er så stolte av å få bidratt i flere samarbeids fotoshooter der Håvard sine hatter har vært med.

Vi bare elsker håndverket hans, og heier på hans unike yrkesvalg. Det er ikke mange hattemakere i Norge i 2021.

Foto: Rune Soltvedt Hår og Makeup: Modern Design (Kristine Årsvold) Produsent: Cathrine Aase Walberg

Trives der han er

Når jeg spør han hvor han ser for seg bedriften sin om 10 år svarer han,

«Usikkert, kanskje ikke så forskjellig fra i dag, faktisk. Jeg har ikke en ambisjon om å vokse så enormt mye, jeg setter utrolig stor pris på å få gjøre det jeg gjør i dag».

Det heier vi veldig på!

Modern Design vinterhår

Siste nytt

Meld deg på, slik du får siste nytt rett i innboksen din.