En hyllest til alle kvinner

Hva betyr det å være en kvinne? Vi er født som kvinne eller som mann, men forventninger til rollen blir vi introdusert til allerede som barn. I en verden som i dag er oppvekst og miljø det som kanskje preger oss mest. Desto eldre vi blir desto mer kunnskap og erfaringer får vi. Jeg har kanskje et annet svar enn deg, men det finnes jo ingen fasit hva det betyr for hvert enkelt menneske.

Kvinnedagen - smilende glad kvinne
Kvinnedagen - smilende glad kvinne

Vi inviterte 9 kvinner i Modern Design til Sandnes for å stille de noen spørsmål om det å være kvinne.

Før åpningstid i salongene har vi allerede rukket og satt opp studioet og begynt å filme Linn som også er regissør. Hun sitter på en liten krakk midt i rommet med en hvit bakgrunn «Si hei Linn, vi må sjekke om lyden er bra» Hun blir test-person til både lyd og bilde og stemningen er mildt sagt humoristisk.

Vi har høye forventninger til resultatet og veldig spent på våre kollegaer som kommer en etter en i løpet av dagen. Vi er i gang med å lage filmen for å hylle kvinnedagen. Vi ser på dette som nærmest en kampanje som skal gå viralt. Litt overdrevet i tankene og ivrige til å gjøre noe stort. Det er sånn vi jobber aller best. 

Vi trøbler litt med musikk da ingen av oss har tatt med overgang til iPhone. Og i mellom snakken om temaet å være kvinne, blir nesten litt alvorlig når det er så stille i rommet. Vi får heldigvis litt hjelp og musikken kommer på, det er enklere med litt «happy beats» spillende i rommet når det skal være fine og glade bilder av kvinnene våre. 

Hva betyr det for deg å være kvinne?

«Å være kvinne er så mye mer enn det visuelle vi ser, jeg er opptatt av likestilling, og at generasjonen etter oss opplever mer likestilling enn vi gjør i dag»

Linn utpeker seg selv som en «rolig» feminist. Jeg spør hva hun mener med det. Er feminist et negativt ladet ord? Hvorfor er det det? Hvordan kan noen vende det om og bruke det som et skjellsord?  Vi diskuterer dette litt frem og tilbake, hva det betyr å være kvinne. Jeg blir nødt til å google: Hva er feminist?

Kvinnedagen Linn i Modern Design
Feminisme er en fellesbetegnelse for ideologi, idétradisjon, etikk, politikk, og akademisk virksomhet som handler om frihet, likestilling og rettferdighet for alle, uavhengig av kjønn
Kvinnekamp symbol
Det store leksikon
Feminisme

Selve ordet feminisme kommer opprinnelig fra det latinske ordet feminia, som betyr kvinne. Vi liker det ordet. Å ønsker akkurat dette, å hylle kvinner med noe ekte og betydningsfullt. 

Linn lever etter å gi litt mer faen, å nyte de små øyeblikkene, hun mener det er de som skaper livet. Å det kunne vi ikke vært mer enig i. 

Vibeke ankommer studio,  hun er presis som vanlig, å vi ligger litt bak skjema, fordi vi har det litt mer morsomt enn vi har tid til. Men det skjønner Vibeke som er hele Modern Design sin solstråle. Det finnes ingen som er så omsorgsfull og god som henne. Å latteren er i gang. Vibeke har gjort klar sine svar på arket hun har fått utdelt, men under filmingen må hun svare uten sin egen fasit. «Nei… Nå har jeg glemt det igjen. Hva svarte jeg?» Vi hjelper til og leser opp hennes egne ord, så spør vi igjen:

Hva betyr det å være kvinne for deg?

«Jeg er stolt over det å være kvinne å min mor og mine søstre er mine kvinnelige forbilder. Så for meg betyr det å være kvinne stolthet! Men også det å få være mor og nå bestemor!»

Hvilket råd ville du gitt deg selv som barn?

«Vær deg selv, vær stolt av den du er, la deg ikke bli påvirket av andre»

Stolthet, forbilder og gode råd

Finn ut hvem du er, vit hva du står for og vær raus med andre. Vi er ment til å heie på hverandre, støtte hverandre og gi hverandre rom og raushet til å være forskjellige.

Sissel synes det er fint å være kvinne, men tenker at menn på noen områder har det lettere. «Jeg opplever at likestilling innimellom går i revers, å da trenger vi å si noe!» 

Fra hun var liten har Mor Teresa vært et av hennes kvinnelige forbilder. Hun var en av dem som inspirerte og gjorde henne oppmerksom på det å være kvinne. Selv har Sissel vært med på å markere kvinnedagen i Sauda hvor kvinner og menn i alle aldre er hjertelig velkommen med stor suksess og et enormt engasjement. 

Det er viktig for meg å lære bort til mine egne at vi må stå litt på, være grei med andre og like å jobben vårs. Vi tilbringer trossalt så mye tid der. 

De fleste opplever som kvinne at vi må kjempe litt ekstra, jobbe litt mer og kreve litt mer plass en vårt motsatte kjønn. Men de unge i dag er så opptatt av å være et menneske fremfor å defineres som kjønn, så kanskje vi har overført mye kunnskap allerede. 

Å være kvinne for Maja betyr så mye, men spesielt gleder hun seg til å oppleve morsrollen, å ta med seg videre alt hun har lært fra sin mor. Maja er ung og glad i livet, hun passer på sine nærmeste og vil aldri ta opplevelser eller mennesker for gitt. Det hun vet er at veien blir til mens man går, men at verdiene i livet blir vi lært i ung alder av de menneskene som står oss nærmest. 

«Lev i nuet, aldri ta opplevelser og mennesker for gitt»

Maja

«Stå på, vær selvstendig, vær grei med andre og vær glad i å jobben din»

Sissel

Det er forskjellene som gjør oss unike

Rikke sitt forbilde er moren hennes «Mamma er en sterk dame, som ikke er redd for å si sine meninger, hun har en stå på vilje som er sjelden». Hun vil gjerne fortelle seg selv som barn at hun ikke skal bruke tid på å være usikker og selvkritisk. Det er nettopp forskjellene i oss som gjør oss unike.  

Finn ut hvem du er og hva du står for

Frida er vokst opp med en bestemor i nord og en bestemor i Peru. På hver sin kant har de opplevd ulikheter og forskjeller som gjør dem til Frida sine kvinnelige forbilder. Frida er også opptatt av at man ikke trenger å defineres som kjønn, men heller finne ut hvem man er og hva man står for som menneske.

Kall en spade for en spade

Therese har egentlig ingen kvinnelige forbilder, men mener det er befriende med kvinner som kaller en spade for en spade. Det å være kvinne betyr et hav av valgmuligheter, å for henne har det å få blitt mor vært ett av det fineste valgene hun har fått. Hun påpeker noe som er viktig, for alle mennesker, men spesielt for unge kvinner «Våg å tro at du er noe» 

"Vi er alle forskjellig og det skal man være glad for»

Rikke

«Ikke gjør deg selv liten, ikke forminsk deg selv om du er jente, stå opp for deg selv»

Frida

«kvinner som kaller en spade for en spade og har en hau med selvironi, det elsker jeg!»

Therese

En hyllest til alle kvinner

Gratulerer med kvinnedagen! 

Tusen takk til alle våre vakre kollegaer som deltok. Vi digger dere!

Modern Design vinterhår

Siste nytt

Meld deg på, slik du får siste nytt rett i innboksen din.